Haber

KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı tanıtıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı’nın “KKTC’nin Türk dünyası ile bütünleşmesi ve bu bütünleşmeyle buradaki potansiyeli yakalaması adına yürütülen tarihi bir çalışma” olduğunu söyledi.

Tatar, Lefkoşa’da düzenlenen KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.

Türkiye ile KKTC iş birliğinde “su projesi”nin altyapısının, taraflar arasında yapılan siyasi anlaşmalar ve ekonomik iş birliği protokolleriyle hazırlandığını belirten Tatar, bunun Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile ilişkileri açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. “vatanları” bu aşamaya geldi.

Tatar, Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirterek, projenin “KKTC’nin Türk dünyası ile entegrasyonu ve bu entegrasyonla buradaki potansiyeli yakalamak için yapılan tarihi bir çalışma” olduğunu belirterek, “Milyarlarca dolar harcasanız bile” dedi. Böyle bir projeyi yaratmak için dolarlar harcasanız bile böyle bir projeyi gerçekleştiremezsiniz. Çünkü bırakın bunu “Hiçbir finans kurumu, ne Dünya Bankası ne de başka bir kuruluş, projenin maliyetini ve projenin riskini göz önünde bulundurarak böyle bir projeye başlamanıza izin vermez. iş.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın irade ve talimatıyla projeye başlandığında hiçbir sonuç alınamayacağı yönünde yorumlar yapıldığını hatırlatan Tatar, denizin 250 metre altından asma borularla inşa edilen su projesinin “bir mühendislik projesi” olduğunu belirtti. deha ve yüzyılın projesi”.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, elektriğin Türkiye’ye kabloyla bağlanması, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne bağlanması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de Güney Kıbrıs’a bağlanması halinde suyun Güney Kıbrıs’la paylaşılmasını teklif ettiklerini hatırlatarak, “Biz koyduk” dedi. Bu önerileri iletin, kendilerine ilettik ama cevap bile “Kabul etmedik. Çünkü bildiğiniz gibi siyasi duruşları bizi tanımadıkları yönünde. Bizi muhatap bile kabul etmek istemiyorlar. Ve bu anlayışla Kıbrıs sorununa çözüm bulmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Su Master Planı çalışmaları tarihi önem taşıyor”

Tatar, Su Master Planı çalışmalarının tarihi öneme sahip olduğunu ve bu sayede verimliliğin artırılarak kıt kaynakların etkin kullanılabileceğini ve daha uygun rekabet düzeyinin sağlanabileceğini belirtti.

Söz konusu su projesinin turizme, nüfusa, ticarete ve ihracat potansiyeline etkisi ile KKTC’nin çehresini değiştirecek nitelikte olduğunu vurgulayan Tatar, bu tür toplantı ve çalışmaların KKTC’nin marka değerini artıracağını, yatırım ortamını iyileştireceğini ve yatırım ortamını iyileştireceğini ifade etti. tüm izolasyonlara rağmen tanınmanın önünü açıyor.

Tatar, KKTC’ye ve mega projelere verdiği destekten dolayı şükranlarını dile getirerek, “Bu nedenle elbette bir kez daha teşekkür ederken, başbakanlığı döneminde iradesiyle, cesaretiyle talimat veren, saygıdeğer Türkiye Cumhuriyeti’ne, Bu politikanın ve tüm bu mega projelerin ortaya çıkmasında Kıbrıs Türk halkına duyulan güven ve sevgi vardır.” “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a büyük şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“Projenin hayata geçirilmesini savunan bizim gibileri zaman kanıtladı.”

KKTC Başbakanı Ünal Üstel de su konusunun tarih boyunca Kıbrıs Adası’nın en öncelikli konuları arasında yer aldığını belirterek, 2015 yılında hayata geçirilen Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi’ni “hayati” olarak nitelendirdi.

Üstel, “Zaman bu projeye karşı çıkanların değil, bizim gibi projenin hayata geçmesini savunanların haklı olduğunu kanıtladı.” söz konusu

Projenin ikinci büyük etabı olan tarımsal sulama etabının ilk etaplarının tamamlandığını görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Üstel, projeye destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne teşekkür etti. hayallerin gerçekleşmesinde değerli bir paya sahiptir.

Türkiye’den elektriğin kabloyla KKTC’ye getirilmesi projesine değinen Üstel, bir hayalin daha gerçekleşmesine şahit olacaklarını söyledi.

Kıbrıs ve Türkiye tam bir güven ve uyum içinde çalıştığı sürece hayata geçirilemeyecek hiçbir proje olmadığını belirten Üstel, projenin 2. etabı kapsamında Türk mühendisler tarafından 5,7 kilometre uzunluğunda “muazzam” bir tünel inşa edildiğini kaydetti. KKTC Su İletim Projesi.

Üstel, “Proje tamamen tamamlandığında Türkiye’den gelecek 75 milyon metreküp su, topraklarımıza ve insanımıza hayat verecek.” dedi.

Küresel iklim krizinin su kaynaklarına etkisine değinen Üstel, ülkelerin su konusunda savaşın eşiğine geldiğini belirterek, “Dolayısıyla Türkiye’nin can suyunun kendi topraklarından KKTC’ye aktarılması hayati bir önem olarak karşımızda duruyor. Finansal bir olaydan ziyade bir olay.” değerlendirmesini yaptı.

Üstel, vatandaşların ve yurt dışından gelen misafirlerin gıda ihtiyaçlarının karşılanmasını son derece “önemli, hayati, ekonomik ve stratejik” olarak nitelendirdi.

“Su bugün Güzelyurt Ovası ile buluşuyor, yarın Mesarya Ovası ile buluşacak.” Değerlendirme yapan Başbakan Üstel, projenin aynı zamanda Güzelyurt Ovası’nda yıllardır yetiştirilen ancak kuraklık ve tuzlanma nedeniyle üretimi azalan narenciye tarımının korunması anlamına geldiğini ve bu bağlamda tarım sektörünün de ayakta kalacağını ifade etti. .

Üstel, suyun ülkeye gelişi kadar suyun nasıl kullanılacağının da önemli olduğunu, verimli tarım modellerine geçilmesi konusunun da ele alınacağını anlattı.

Başbakan Üstel, “KKTC’yi dünyayla buluşturmak gibi bir hedefimiz var. Dünyayla buluşmak için dünyada hazır olmak gerekiyor. Türkiye ile el ele, sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz, kalbimiz ve ruhumuz bu hedefe doğru.” söz konusu.

Bu kapsamda büyük projelerin hayata geçirilmesi için gerekli adımları attıklarını belirten Üstel, iki ülke arasında imzalanan Mali ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı’nda yer alan otoyolların genişletilmesi, sağlık alanındaki yapısal iyileştirmeler ve sağlık alanındaki yapısal iyileştirmeler gibi süreçlerin yer aldığını söyledi. eğitim, teknoloji alanında atılacak adımlar ve internete hızlı geçiş. Vizyona uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu