Marmarabirlik 2023-2024 Mali Yılı Ürün Alım Kampanyası Sona Erdi
Marmarabirlik’te 2023-2024 mali yılı ürün alım kampanyası sona erdi. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, üretici ortaklardan 2 milyar 823 milyonluk ürün satın aldıklarını belirterek, “Ürün alım tutarı itibarıyla tarihe geçecek bir kampanyaydı.”
Marmarabirlik’te 24 Ekim 2023’te başlayan iş satın alma kampanyası 12 Ocak 2024’te sona erdi. Genel bir değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “2023-2024 mali yılı ürün alım kampanyası, Ortaklarının mağdur olmaması için büyük fedakarlıklar yapan Marmarabirlik, üreticilerini piyasada başka alıcıların eline bırakmadı ve açıkladığı ürün alım fiyatlarıyla zeytini, ürün alım tutarı olarak tarihe geçti. yapımcı “Bizim için ne kadar önemli bir kurum olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.
Bu kampanyada satın alma bütçesinin planlananın üzerinde gerçekleştiğini belirten Önder Asa, şöyle konuştu: “24 Ekim’de başlayan 2023-2024 mali yılı ürün alım kampanyasında 2 milyar 500 milyon TL bedelle ürün alınması planlanmıştı. Petrol de dahil olmak üzere tüm kooperatif bölgelerimizde iri taneli ürünlerde fazlalık var.” Alınan ürünün yüzde 45-50’si iri taneli olduğundan ortalama alım fiyatımız 91,50 TL, satın alma bütçemiz ise 2 milyar 823 milyon TL oldu. Piyasadaki diğer aktörler ise Marmarabirlik’ten daha ucuza çalıştı. “Bu nedenle eserlerin satışını düşünüyor ve grup arkadaşlarımızla birlikte gerekli çalışmaları yapıyoruz. Geçen yıl aldığımız eserin değerli bir kısmını piyasaya göre uygun şartlarda sattık. Ancak yerine yenisini koyamadık. elde edilen ciro ile aynı seviyede iş.”
“Bunu ortaklarımızın iyi bilmesi lazım” diyen Hidamet Asa, şöyle devam etti: “Bizim işimiz sadece ürün alımıyla bitmiyor. Ortalama ürün alım fiyatı 91,50 TL’nin üzerinde; ürünü satın alma masrafları, ürünün firesi, sonrası maliyetler. olgunlaşma, üretim, işçilik, paketleme, nakliye, “Pazarlama ve finansman giderlerini de eklediğimizde etiket fiyatları kaçınılmaz olarak yükselecektir. İşin tüketici tarafını da düşünmemiz gerekiyor” dedi.
Ürün ödeme takvimine ilişkin açıklama yapan Asa, “Satın alınan ürün fiyatlarının yüzde 50’sine tekabül eden 1 milyar 450 milyon TL, 15’er günlük periyotlarla nakit olarak ödendi. Ürün fiyatlarının kalan kısmının yarısı ise nakit olarak ödenecek. Bu bedelin 650 milyon TL’si peşin olarak 26 Ocak 2024’te ödenecek.” “Ödemeyle birlikte ürün maliyetinin yüzde 75’i yani 2 milyar 100 milyon TL’si üreticilerimize ödenecek. Geriye kalan yüzde 25’lik ödeme ise nisan ayı sonunda ortaklarımıza ödenecek. Marmarabirlik’in maddi imkanları elverirse” Ödemeler öne alınacak” dedi.
Marmarabirlik’in üreticilerine her zaman destek verdiğini belirten Lider Asa, “Ortaklarımızın pestisit, organik gübre ve diğer ihtiyaçlarını piyasa koşullarında temin etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ortaklarımıza dağıtılacak pestisit, organik gübre, sigorta ve diğer destekler Uygun fiyatlarla üretimde sürekliliğin sağlanması sağlanmaktadır.” “Çok önemli. Ortaklarımızın girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla ürüne önümüzdeki günlerde vadeli ayni kredi desteği de sağlanacak” dedi. -BURSA