Ekonomi

OECD Raporuna Göre Tarımda İklim Değişikliğine Uyum Politikalarına İhtiyaç Var

İklim değişikliğinin kötüleşen etkileri, çok sıcak havalar, kuraklık ve yoğun yağışlar gibi sürekli değişen koşulların, tarımda iklim değişikliğine uyum politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi ihtiyacını arttırdığı belirtildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Tarım Politikaları İzleme ve Değerlendirme 2023 Raporu’nu yayınladı.

Kuruluşun bu yıl 36’ncı kez yayınladığı raporda 38 OECD ülkesi, OECD üyesi olmayan 5 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ve gelişmekte olan ülkeler Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Filipinler, Rusya, Güney Afrika yer alıyor. , Ukrayna ve Vietnam. Toplam 54 ülkedeki tarım politikalarına ilişkin güncel değerlendirmeleri içermektedir.

Rapora göre iklim değişikliğinin artan etkileri tarımsal üretim sistemlerinde reform ve uyum politikalarına olan ihtiyacı artırıyor.

Tarımda artan dünya nüfusuna yeterli, uygun fiyatlı ve besleyici gıda sağlamak için politikalarda acilen reform yapılması gerekirken, sektöre verilen desteğin özellikle iklim değişikliğine uyum, emisyon azaltımı, dayanıklılık ve sürdürülebilirlik konularında olması önemli. Sürdürülebilir üretim artışı.

Tarıma verilen destek rekor seviyelerde ama çoğunlukla ‘piyasayı bozuyor’

Raporun kapsadığı 54 ülkede tarıma verilen destek, 2020-2022 döneminde yıllık 851 milyar dolarla tarihi seviyeye ulaştı. Bu sayı 2000-2002 dönemine göre neredeyse 2,5 kat artışa tekabül ediyor.

OECD’ye göre, çoğu üretici desteği iklim değişikliğine uyumu engellemektedir, çoğu zaman piyasayı bozucu niteliktedir ve çevreye zarar verme riski taşımaktadır.

Tarım sektöründe sağlanan destekler ağırlıklı olarak büyük ekonomilerde yoğunlaşırken, toplam desteğin yüzde 36’sını sağlayan Çin, diğer OECD ekonomilerini geride bırakarak ilk sırada yer alıyor. Hindistan, ABD ve AB, tarıma verilen toplam sübvansiyonun sırasıyla yüzde 15, yüzde 14 ve yüzde 13’ünü sağlıyor.

Rapor kapsamında gelişmekte olan ekonomilerin sağladığı desteklerin yüzde 87’sini Çin ve Hindistan’ın sağladığı tarımsal destekler, ABD, AB ve OECD ülkelerinin sağladığı desteklerin ise üçte ikisini oluşturuyor.

Bu 54 ülkede yıllık desteğin 518 milyar dolarının devlet bütçelerinden sağlandığı, geri kalan 333 milyar doların ise farklı politikalarla sağlandığı hesaplanıyor.

Her iki destek türü de son 5 yıldır devam ederken, uluslararası piyasalardaki yüksek fiyatlar tarıma yönelik destek fiyatlarının düşmesine neden oldu. Küresel tarım, Kovid-19 sonrasında Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle olağanüstü koşullar yaşadı.

“Tarımsal üretim daha az elverişli ve daha değişken yetiştirme koşullarına uyum sağlamalı”

Fiyat şokları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi akut krizlerin yanı sıra, dünya çapında tarımsal üretim, çok sıcak sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar ve kuraklık gibi iklim değişikliğinin neden olduğu artan olaylar nedeniyle baskı altında.

OECD’ye göre dünyanın birçok yerinde tarımsal üretimin acilen daha az elverişli ve daha değişken büyüme koşullarına uyum sağlaması ve ülkelerin bu uyumun sağlanması için etkili adımlar atması gerekiyor.

Tarımı, iklim değişikliğinin yeni riskler getirdiği ve mevcut kırılganlıkları daha da kötüleştirdiği bir geleceğe hazırlamak, değişen çevreye uyumu teşvik eden tarım politikalarına olan ihtiyacı artırırken, hükümetlerin genel hizmetlere, araştırma ve geliştirme, biyogüvenlik ve altyapı yatırımlarına olan bağımlılığını artırması gerekiyor. Sektöre fayda sağlıyor, sulamaya büyük önem veriyoruz. Önerilir.

gercushaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu