Trabzonlu Fındık Tüccarı Murat Kılıç: “Tmo’nun Ciddi Bir Tavır Alması Gerekiyor”
ESRA PARILTI PERVAN
TrabzonAçıklanan fındık fiyatları ile ilgili olarak Türkiye’de fındık tüccarı olan Murat Kılıç, “Çok düşük seviyeler, burada olması gereken kesinlikle bu noktada Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) üreticilerimize destek versin, vatandaşlarımız da ekonomiyi kurtarsın” dedi. piyasa gerekirse alımlarına düzgün bir şekilde devam ederek ciddi, ciddi bir karar verecekler, tavır almaları gerekiyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fındık fiyatlarını açıklarken; Giresun’da kalite için kilogramı 84 lira, levant kalitesi için kilogramı 82,50 TL olarak belirlendi” dedi.
TrabzonTürkiye’de fındık ticareti yapan Murat Kılıç, “Üreticilerimizin işi kendi işlerini görmek için çaba sarf etmeleri. Ürünün tamamen yere dökülmesini bekleyerek daha uygun bir maliyet bekleyebilirler” dedi. , daldan değil, ağaçtan değil. Bu konuda üreticimizin işidir, üretici bir an önce bu işi alırsa, “Fındığı bir an önce toplayıp satalım” derse, Kârlı bir durum değil, zarara yol açacak bir durumda olabilir” dedi.
“ÜRETİCİYE DESTEK OLMAK İÇİN ALIŞVERİŞİ GÖSTEREBİLMELİLER”
Murat Kılıç dedi ki:
“Toprak Mahsulleri Ofisimiz tarafından verilen levant kalite fiyatları 82,5 lira. Üretici bazında ne çok yüksek ne de çok düşük değil makul seviyede bekleniyor. Biz bir ölçü daha yüksek bekliyorduk, biz de beklerdik. 3 dolar 20 kuruş seviyesinde, 3 dolar 10 kuruş TMO seviyesinde Şu an gördüğümüz piyasada yaptığımız görüşmeler sonucunda özellikle özel sektördeki sanayiciler alabileceklerini ve yapabileceklerini belirttiler. Nakit sıkıntısının piyasayı ve fiyatları olumsuz etkileyeceğini iddia ederek, TMO’nun çok altında, çok daha düşük fiyatlarla fındık almalıyız.Bugün Levant kalite fiyatı 82.5 lira olan Fındık’tan alabilmeliyiz. 65, 67, 68 lira bandında üreticiler düşündükleri fiyatlara göre çok düşük seviyeler burada ne olması gerekiyorsa TMO’muzun bu noktada üreticimize destek olması, tasarruf etmesi için. Piyasa, gerekirse tüm vatandaşlarımıza mutlaka ödeme yapmalıyız. Fındığa karşı düzgün bir formda alımlarına devam ederek önemli bir duruş sergilemeleri gerekiyor. Aksi taktirde aşağıdaki kurallarda bu fikirlerin ışığında söyleyebilirim ki üreticimiz karşılıksız bir alım sergilerse üreticiye cevap veremeyecek şekilde bir alım yaparsa maalesef fiyasko ile sonuçlanabilir. Burada sadece fiyat için bu fiyatı söylemek yetmeyecek, üreticiyi bu durum karşısında destekleyecek şekilde alımlarını ortaya koyabilmeleri gerekiyor” dedi.
“ÜRÜNLERDE YÜZDE 50’YE YAKIN ORANDA AZALMA”
Bu yıl mahsullerde yüzde 50’ye varan düşüş yaşandığını belirten Kılıç, şunları kaydetti:
“Şu anda özellikle Trabzon bölgesindeki araştırmamız şöyle bir şey gösteriyor, geçen senenin çok gerisinde kalan bir eseri bu sene üreticimiz yerinde görüyor, bekliyoruz, gözlemliyoruz. eserlerde yüzde 50’ye yakın bir düşüş var. “Bana getirin 600-700 lira vereyim” gerçekten üreticimizi kurtaracak bir durum yok. kendi işlerini yapabilirler.İşin koldan veya ağaçtan değil tamamen yere dökülmesini bekleyerek daha uygun maliyet ortaya koyabilirler.Üretici en kısa zamanda bu işi alırım derse , fındığı bir an önce toplayıp sat, karlı bir durum olmayabilir, israf olabilir.”